za08082020

Back U bevindt zich hier: Home ZEEVA ORGANISATIE Archief ZEEVA archief 2012 ZEEVA Regiofestival 2012
ZEEVA Regiofestival 24 april 2012
 

Op 24 april 2012 is in het clubgebouw van Videoclub Zeeuws Vlaanderen  IJzendijke het ZEEVA Regio Festival gehouden.  Er waren dit jaar 15 films ingezonden die op 24 maart door 3 NOVA geaccordeerde juryleden zijn gejureerd. Deze juryleden: Gerard Verschraagen(jury voorzitter), Vladimir Murtin en Ton Polman hebben hun bevindingen op hun rapporten ingelevert bij de jurysecretaris Wim Tulp. Deze heeft samen met Co Smit de juryrapporten samen gesteld, waarna ze ter controle naar de juryleden zijn gestuurd en uiteindelijk door de Juryvoorzitter zijn goedgekeurd. Tot onze grote vreugde is er een nominatie uitgekomen en wel voor de twede keer op rij door Leen Muller uit Zaamslag van de Videoclub Zeeuws Vlaanderen met de film: "Overslag, dorp in twee landen"

Namens ons allemaal, Leen gefeliciteerd!

Het bestuur van de ZEEVA bedankt alle filmers voor hun inzendingen en de jury, secretarissen, gastvrouw Betsie Selen en John de Brock en alle anderen die meegewerkt hebben aan deze dagen voor hun inzet.

Plaats 1 nominatie NOVA filmfestival

 
2012 regiofestival uitslag 1 
  De Juryrapporten van de andere films:

Titel van de film: The Birdwomen Filmmaker: John de Brock

Strekking: Een documentaire over het houden en africhten van roofvogels. Structuur:

De valkenierster vertelt uitvoerig over haar training met de vogels en de verzorging daarvan. Filmische vormgeving: Mooie beelden van diverse vogels, zowel in de vlucht als ook op de grond. Aanvankelijk lange teksten met persoon in beeld, later een interessanter verhaal. De ondertiteling had wat preciezer gekund en het commentaar is soms goed en dan weer slecht verstaanbaar.

Waardering: 71 punten Plaats: 2

 
 

Titel van de film: Zoektocht der Ringen Filmmaker: Thomas Joosse Strekking: Een trouwfilm, c.q. speelfilm, over trouwringen en hun omzwervingen aan de hand van honderden professionele filmers. Structuur: Via mysterieuze beelden en beelden uit andere films duiken de trouwringen op, maar het verhaal daarbij blijft mistig en soms ongeloofwaardig. De film heeft weinig met ringen te maken. Filmische vormgeving: Een knappe montage van eigen beelden en van geleende met goede kleuraanpassing. De muziek hoort er wel echt bij en bouwt spanning op.

Waardering: 70 punten gedeelde 3de plaats.

 
 

Titel van de film: Dokje van Perry Filmmaker: Jo & Betsie Selen Strekking: Documentaire over de restauratie van een oud dok. Structuur: De film steunt op de uitleg van de voorman, c.q. gids. Deze uitleg bevat te veel informatie, zonder rustpunten en de spreker is te lang in beeld, waardoor de kijker met een onzeker gevoel de film moet volgen. Filmische vormgeving: Uitstekende camerabeelden met afwisselende standpunten; goede montage met uitstekend geluid via zendmicrofoon. Dialoog met werkers is levendig. Jammer dat we het dok niet in werking konden zien en is de film misschien te snel vertoond?

Waardering: 69 punten gedeelde 4de plaats.

 
 

Titel van de film: Kraan 10 Filmmaker: Bram Lensen Strekking: Registratie van een drijvende kraan die aankomt en aan het werk gaat. Structuur: Lineaire opbouw van de film: kraan komt en slaat bulkgoed over. Filmische vormgeving: Gevarieerde standpunten van de camera. Goede cameravoering, strakke shots en veelzijdig door close-ups (met tegenlicht) en in goede montage met gevoel voor ritme bij elkaar gebracht met goede muziek. PIP’s hadden beter weggelaten kunnen worden. In het begin had de film iets korter gemogen. Met commentaar had men moeten verduidelijken wat die kraan ging doen

Waardering: 69 punten gedeelde 4de plaats.

 
 

Titel van de film: Madeira Filmmaker: Jo & Betsie Selen Strekking: Reportage van een reis naar Madeira. Structuur: Het verhaal volgt waar de maker heen gaat en geeft zodoende een goed overzicht van de bezienswaardigheden van het eiland. Het laat ook zien wat de maker de moeite waard vindt. Een informatieve vakantiefilm waarvoor genoeg onderzoek is gedaan. Filmische vormgeving: Goed camerawerk. Goede informatie, maar geluidslagen vragen meer aandacht (livegeluiden hadden meer kunnen betekenen), het commentaar is goed gedoseerd met goed verstaanbare stem. Jammer dat er weinig beelden van de lokale bevolking te zien zijn.

Waardering: 69 punten gedeelde 4de plaats.

 
 

Titel van de film: Onrust in de dierentuin Filmmaker: Adri Joosse Strekking: Vertelling van het leven in de dierentuin. Structuur: De maker laat de dieren praten en introduceert zo de verschillende dieren. Filmische vormgeving: Goed camerawerk. Goede afwisseling van beelden (totalen, halftotalen) en de standpunten zijn zorgvuldig gekozen. Opnamen gemonteerd op de juiste teksten. Er is geen opbouw en het geheel is te vlak. Het is een leuke manier om een dierentuin in beeld te brengen!

Waardering: 69 gedeelde 4de plaats.

 
 

Titel van de film: Voorjaar in Italië Filmmaker: Egbert de Jong Strekking: Impressie van natuuropnamen begeleid door een muziekgroep, afwisselend in beeld. Structuur van de film: De film kent geen opbouw; het zijn opnamen van bloemen en insecten die af en toe worden onderbroken door vrij donkere shots van spelende muzikanten. De muziek is sfeervol. Waar de opnamen gemaakt zijn ontbreekt (ergens in Italië). Er wandelt een dame, gezien de kleding, op verschillende wandelingen. Filmische vormgeving: Er worden erg mooie beelden getoond met prachtige close-ups, maar het verhaal ontbreekt. Lage standpunten en prachtige totaalshots. Met muziek probeert de filmer de spanning te continueren, maar dat lukt aan het eind niet meer. Het wordt te veel. De film is te lang.

Waardering; 68 punten gedeelde 5de plaats.

 
 

Titel van de film: GIEREN Filmmaker: Cor Sol Strekking: Een film over gieren in een bepaalde streek. Structuur: De maker vertelt over zijn jacht naar beelden en men ziet ook teksten die vertellen over de mogelijkheid gieren te vinden en liever om nog dichterbij te komen. Filmische vormgeving: Mooie beelden van vliegende gieren. Geen close-ups. Weinig afwisseling totalen. Geen beelden van gieren aan de grond. Commentaar soms te snel, vooral bij plaatsnamen, waardoor moeilijk te verstaan. Muziekkeuze mooi en toepasselijk

Waardering: 68 punten gedeelde 5de plaats.

 
 

Titel van de film: KRIMP Filmmaker: Jacques Serlé Strekking: Verhaal over de krimp van Zeeuws-Vlaanderen en de verhuizing van een gezin. Structuur: Vergadering met politici maakt duidelijk wat er aan de hand is. Daarna volgt verhuizing. Een lang afscheid van een woonplek met onzekerheden in het vooruitzicht. Filmische vormgeving: Cameravoering is eenhandig en slecht met al zijn beperkingen, maar toch betrokken bij de personen.Er was twijfel of er met telefoon of camera gefilmd is. Het bleek toch met de camera gedaan te zijn. Er ontstaat sfeer door de beelden van een leeg huis, tuin, etc.

Waardering: 67 punten gedeelde 6de plaats

 
 

Titel van de film: Vive la France Filmmaker: Diny Kroon Strekking: Een impressie van Frankrijk als vakantieland. Structuur: Vergezeld van een goede “voice-over” laat de maker delen van Frankrijk zien. Een variatie aan onderwerpen en geen thema wordt breder uitgewerkt. Er gebeurt niet veel en de landbouwmechanisatie duurt weer te lang. De overgangen van de verschillende delen zijn te plotseling ondanks het digitale effect. Bv. van jeu de boules de kerk in. Filmische vormgeving: De camera wordt prima gehanteerd zodat de schoonheid van het Franse land en van een stadje prima wordt weergegeven. Sommige shots duren te lang en er zijn te weinig close-ups. Gebruik accordeonmuziek is een cliché. Een te gecomprimeerd beeld van Frankrijk. Jammer dat er geen samenhangend verhaal van gemaakt is. Het is een film die voor de maker het vakantieverlangen levend zal houden.

Waardering: 67 punten gedeelde 6de plaats.

 
 

Titel van de film: Antonov-2 Filmmaker: Willy Canon Strekking: Documentaire over een historisch Antonov vliegtuig. Structuur: Een verhaal van een bevlogen piloot die een “oldtimer” vliegtuig in de lucht probeert te houden. Filmische vormgeving: Veel afwisseling van camerastandpunten. Mooie opnamen van vliegtuigen en doeltreffende close-ups. Veel stille beelden in het begin. Gedeelte instappen en vliegen afwisselend; dit laatste dynamisch en vlot gemonteerd. Interview met de piloot niet goed opgezet. Vragen te afstandelijk. Begeleidende muziek qua tekst oké, maar muziek werkt op zich niet goed. De film is in het algemeen te lang; veel shots hadden korter gekund of er helemaal uit.

Waardering: 67 punten gedeelde 6de plaats.

 
 

Titel van de film: Een stukje natuur in Katwijk Filmmaker: Diny Kroon Strekking: Documentaire over een stukje natuur zoals de titel aangeeft. Structuur: Er is geen structuur, maar de maker voert ons langs verschillende punten in het landschap. Filmische vormgeving: Prachtige beelden met sfeervolle muziek, die wel de eentonigheid verhoogt. Mensen in beeld verstoren de opnamen. Jammer dat er niet meer aan planten en andere groeisels is te zien.

Waardering: 65 punten Plaats: 7.

 
 

Titel van de film: De schat van het Nollebos Filmmaker: Adri Joosse Strekking: Speelfilm van kinderen die schat vinden en gehinderd worden door boeven. Structuur: Scenario zwak uitgewerkt; regie laat het af en toe afweten. Het spel is niet geloofwaardig. Sprongen in de montage. Er is meer spanning nodig. Filmische vormgeving: Lelijke camerabeweging vooral in het begin. Verder wel oké. Er wordt nogal eens in de camera gekeken. De schaduw van de technische medewerkers hoeven we niet te zien. Onzekere camerastandpunten. Muziek verzacht de spanning. Mooie bosopnamen en doorkijkjes. Met betere spelregie kan de film beter worden.

Waardering: 62 punten Plaats: 8.