ZEEVA nieuws

 Zeeuwse Organisatie Van Audio-visuele amateurs

 

Poster met martin

Het zit er weer op.

De organisatie van het NOVA Filmfestival 2016 kan terugkijken op een mooi weekend waarin alle aanwezigen konden genieten van 25 prachtige amateurfilms.

Vanuit de ZEEVA waren 5 leden afgereisd naar het Hoge Noorden. Om vooral toch niets te missen vertrokken we al op vrijdag, zodat we op tijd aanwezig konden zijn.

De inzending vanuit de provincie Zeeland bestond dit jaar uit de film "New York" gemaakt door Sjaak Keijmel uit Breskens. De film nam ons mee langs een aantal bekende en minder bekende plaatsen in New York. Sterk punt in de film was een doordringend fragment over Ground Zero. De muziek met daarchter een aangrijpend geluidfragment tussen hulpdienst en slachtoffer misten hun effect niet. Over de jury beoordeling kon de maker alleen maar tevreden zijn: het valt niet mee om als nieuweling op te boksen tegen films gemaakt door veteranen die nog stammen uit de tijd van de smalfilm en dus gewapend met koffers vol ervaring. 

Opvallend bij de publiekswaardering was het geringe verschil in punten tussen de films onderling. Winnaars van een SUPER NOVA - als beste bevonden door de jury - waren bij het publiek minder in trek en juist daar zit het spanningsveld tussen een perfect geregisseerd verhaal en een iets minder strakke film, die tot de laatste minuut de aandacht vasthoudt. Het blijft altijd een verrassing.

Al met al was het een mooi weekend. Volgend jaar is het de beurt aan Brabant om het festival te organiseren. We zijn dan te gast in Cultureel Centrum "Jan van Besouw"  Goirle.

 

De uitslag:

LAUREAAT
Klem                                                    Auke de Witte        
    Nova Heerenveen1019 winnaar laureaat klein  
       
SUPER NOVA non fictie
Kariboes, de jaarlijkse trek Paul de Wolff
Tadao Ando, architect Ann Bens
Madagaskar, wondere wereld Marga Verbist
SUPER NOVA fictie
De ware Jacob Urbain Appeltans
Road trip Pieter Wibout
Breng mij terug Chantal Brouwers
BESTE CAMERAVOERING
Kariboes, de jaarlijkse trek Paul Wolff
BESTE NIEUWKOMER
Road trip Pieter Wibout
BESTE ACTRICE
De rol van Anna in de film "De ware Jacob"  
BESTE ACTEUR
Kees de Groot in de film "Klem"
BESTE TRAILER
Verdwaald Jef Caelen
PUBLIEKS PRIJS non fictie
De natuur als voorbeeld René Roeken
PUBLIEKSPRIJS fictie
 Flowers  René Roeken