ZEEVA nieuws

Zeeuwse Organisatie Van Audio-visuele amateurs

 

Festivalposter NF2017 cropt2 Het verslag

(11-11-2017)

Op 28 en 29 oktober vond het NOVA Filmfestival plaats in Goirle met als thema Meesterfilmers in Brabant. Het Cultureel Centrum Jan van Besouw bood ons een prachtige zaal met comfortabele stoelen en een dito verblijfsruimte in de pauzes.

filmfestival 114 klein Dit jaar was Brian Dunckley onze gast. Hij was uit Engeland overgekomen om ons festival mee te maken. Hij liet achteraf weten dat hij onder de indruk was en dat de taalbarrière niet zo groot was dat hij de Nederlands- en Friestalige films niet begreep.Na de gebruikelijke openingshandelingen werden de films aangekondigd door presentator Peter Millenaar.De openingsfilm van Goirle was gemaakt door Hans Lips. Het festival gaat de geschiedenis in met een record. De film Gehaaid was met 106 minuten de langste film ooit.  Op zondag werd nog eens een lange film van 75 minuten getoond met een eveneens lange titel, Het magische boek der kristallen.

 De kwaliteit van de films was bijzonder hoog. In de wandelgangen hoorden wij dat ook enthousiaste reacties. Het publiek heeft echt genoten van prachtige films. Als je niet in de prijzen viel was dat niet omdat de film niet goed was, maar omdat er niet meer prijzen te verdelen waren.

Een aangrijpend moment was de vertoning van de film Nuestra señora del Rocio van René Roeken. Tot groot verdriet van alle aanwezigen is hij dit jaar overleden. Hij heeft het succes van deze film niet meer mee mogen maken. Wat een geweldig meesterwerk was deze film. Het was een zeer persoonlijk verslag van een lange tocht naar Del Rocio, waar het feest van de Maagd van Rocio werd gevierd. De hitte en de ontberingen waren voelbaar, maar ook de verbondenheid van de deelnemers met elkaar.

filmfestival 119 klein

Voor Franka Stas was de verrassing groot toen zij de UNICA-medaille kreeg uitgereikt voor haar inzet voor de amateurfilmer op het gebied van educatie en UNICA. Zij was voorgedragen door de organiserende regio NB’80.

De jury, bestaande uit Urbain Appeltans, Bianca van Gelderen en Arie Heerkens, besprak na vertoning iedere film, waarbij Urbain opviel door de poëtische manier, waarop hij de inhoud van iedere film besprak. Op persoonlijke wijze lichtte hij alle elementen uit de film, die hem raakten.  Film is emotie en dat kon hij als geen ander vertellen. Bianca ging meer in op de verhaalstructuur en Arie op de vormgeving.

Tijdens het juryberaad vertelde Paul Wolff over het maken van de film Kariboes, de jaarlijkse trek, die vorig jaar een Super-NOVA won en tijdens het UNICA-festival 2017 een erediploma kreeg. Zeven jaar duurde de voorbereiding. Via Canada ging hij naar Alaska en ging de strijd aan met ontelbare muggen. Op een nacht brak een beer in en roofde proviand. Gelukkig raakte niemand daarbij gewond. Hij vertoonde een film, die liet zien hoe de opnames werden gemaakt, waarbij ze zelfs kariboes nadeden om dichterbij te kunnen komen.

DSC06134

De winnende film werd de indrukwekkende monsterproductie Het magisch boek der kristallen van Lou Kruisbergen.

Volgend jaar is het festival in Vlissingen en zal worden gehouden op 3 en 4 november 2018. Dit festival werd aangekondigd met een taart van filmblikken, voorzien van sprankelend vuurwerk.

   Tekst: NB80